Search
  • info7462228

Mondkapje van de dag, Amsterdam 7 juni

Arme meisjes..

Wat ons betreft is het vandaag 'Wereld meisjes-dag.' Maar ongetwijfeld heeft deze dag al een andere bestemming. Door de veelheid aan dringende bestemmingen gaat de urgentie wel een beetje verloren. Waar is de tijd dat er naast ‘dierendag’ verder slechts ‘Vrouwendag’ was. Een dag per jaar aandacht voor vrouwen is natuurlijk een aanfluiting. Alsof het gaat om een bedreigde diersoort.

De Idfa docu die we gisteren zagen doet je wel vermoeden dat dit aan de hand is. De Chinese documentairemaakster filmt het leven en de geschiedenis van haar biologische zusje, die ,door de 'Een kind doctrine,' door een tante en oom is grootgebracht. Dat klinkt barmhartig, maar t is t niet. We zien een jonge vrouw, inmiddels zelf moeder van een zoontje, terneergedrukt door het besef dat haar ouders haar, na de geboorte, te vondeling gelegd hebben. Een week lang zou het duren eer de gemeenschap en de familie een oplossing vonden en haar bij een gezin met reeds een zoontje plaatsten. De oom en tante. Gedurende die vreselijke week voedde een oude vrouw de baby in het geheim, ergens in een hoekje op straat. Het was in China in de negentiger jaren, op het hoogtepunt van de Een kind politiek streng verboden meerdere kinderen te hebben maar ook strafbaar om een vondeling in huis te nemen.

De jaren negentig! Toen waren wij hier bezig kinderen te krijgen, of er in ieder geval over na aan t denken. Natuurlijk wisten wij ervan. Eerlijk gezegd dacht ik dat er, om de geboortes te beperken, goede en gratis verkrijgbare anticonceptie was. Maar dat blijkt niet zo.. In gezinnen, met name op het platteland werd er elk jaar een kind geboren. Om vervolgens geaborteerd te worden. Niet alleen in de eerste maanden. Vruchtafdrijving tot in de 8e maand was geen uitzondering. De babies die de injecties overleefden werden naar het bos gebracht, achter het ziekenhuis. Om te sterven. Dit moeten er honderden miljoenen zijn geweest.

En dan spreek ik in de verleden tijd. Maar hoe is het nu? Op andere plekken op de wereld, in India bij voorbeeld?


Virginie Maris haalt in haar boek ‘Het wilde deel van de wereld ‘ de ecofeminitische filosofe Val Plumwood aan die het fenomeen beschrijft hoe differentiatie in de wereld om ons heen( bij voorbeeld van natuur en cultuur, sekse, kleur,, dier of mens, meester-slaaf, hand arbeid en geestelijke arbeid) steeds meer verinnerlijken tot dualisme en superieuriteit. Zowel in het kamp van ‘de overwinnaars’ als in dat van ‘de overwonnenen’. Met als resultaat dat het vanzelfsprekend lijkt dat cultuur superieur is aan natuur, mens aan dier, wit boven zwart staat, geestelijk boven handarbeid en man boven vrouw.

Zo kan het gebeuren dat veel moeders in de wereld, toch zelf een baby geweest en verlangt hebben naar liefde en waardering, collectief verlangen naar een jongensbaby en hun dochters laten sterven.

Wij stellen voor: heel het jaar ‘wereld meisjes-dag’..De Geliefde haalde t beschuit met de roze muisjes in huis, Marie at t aangehapte beschuitje vlak na de foto stiekem op. Zo heeft iedereen z'n bijdrage geleverd aan 'De Dag van de Meisjes'...

20 views0 comments

Recent Posts

See All